HARDERWIJK – Café Ome Co in Harderwijk is gisteravond feestelijk geopend.

De formule van Café Ome Co in Harderwijk is eenvoudig: een drankje, een praatje en voetbal. Het nieuwste Harderwijkse café is wat dat betreft ook wars van pretenties. “We willen onze gasten het stamkroeg-gevoel geven”, zeggen eigenaren Merijn van de Beek en Coen Knieriem. Café Ome Co is gisteravond feestelijk geopend.

De naam van de nieuwe kroeg is niet zomaar uit de hoge hoed getoverd. Ome Co is namelijk gevestigd in het pand waar tot begin deze week Café Maatjes in zat, in de Vijhestraat. De eigenaar van dit in Harderwijk en omstreken zeer bekende Ajax-café, was Koop Maatjes, die door zijn gasten steevast Co werd genoemd. ‘Ome Co’ is dus vooral een hommage aan de vorige eigenaar. “Maar het is ook een naam met een verhaal”, aldus Knieriem en Van de Beek. “In Harderwijk kent iedereen Co en zijn achtergrond.”

Maatjes was een echt Ajax-café en dat werd ook niet onder stoelen of banken gestoken. Het interieur was een eerbetoon aan de voetbalclub uit Amsterdam. Café Ome Co profileert zichzelf ook als een echte voetbalkroeg, maar de nadruk ligt niet langer op Ajax. Supporters van andere clubs moeten zich net zo goed welkom voelen.

Van de Beek en Knieriem hebben maandag de sleutel overhandigd gekregen van Koop en Monique Maatjes. Sindsdien is er keihard gewerkt om alles gereed te krijgen voor de feestelijke opening op donderdagavond. “Gelukkig hoefde er niet zo heel veel te gebeuren. Co en Monique hebben het pand in een prima staat achtergelaten. En het interieur is daarbij ook gewoon fraai.”

Een kroeg heeft uiteindelijk natuurlijk wel een eigen identiteit nodig. En dus zijn er wel enkele uiterlijke aanpassingen gedaan. “En we hebben een gloednieuwe flatscreen-televisie opgehangen. Als we een voetbalkroeg willen zijn, dan moeten onze faciliteiten natuurlijk ook dik in orde zijn.”

Overigens draait het in Ome Co niet alleen om voetbal. “Op doordeweekse dagen kun je bij ons ook gezellig een biertje drinken en een praatje maken. Het stamkroeg-idee. En in de weekenden is er ook muziek. We richten ons op de doelgroep 20-plus.” Ome Co is zeven dagen per week geopend. Meestal vanaf 16 uur. “En als er op zondag voetbal is, gaan we eerder open.”

Van de Beek en Knieriem kennen elkaar al jaren. “Allebei hebben we bij De Boterlap gewerkt. We hebben het er wel eens eerder gehad over een kroeg starten. Toen dit op ons pad kwam, hoefden we niet lang na te denken.”

 

Bron: de Stentor