HARDERWIJK. – Het is misschien wel het kostbaarste bezit van ras-Ajacied Koop Maatjes uit Harderwijk; een Ajax-shirt uit het seizoen 2002/2003 met daarop de handtekeningen van voetbaliconen zoals Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

Een cadeautje van het bestuur van Ajax, voor de 60e verjaardag van Maatjes. Afgelopen vrijdag werd het shirt gestolen uit de Harderwijkse kroeg waar het al jaren aan de muur hangt. Maatjes was er kapot van. Met behulp van camerabeelden werd de dader opgespoord en gisteren gaf die het shirt terug aan de rechtmatige eigenaar. Eind goed, al goed dus, maar op vergiffenis hoeft de dief niet te rekenen. “Ik was natuurlijk zeer vereerd toen ik dat shirt kreeg”, vertelt Maatjes. “Apetrots. En dan jat zo’n rotjoch het van de muur. Je hoort met je handen van andermans spullen af te blijven.”

Omdat de dader – nadat hij was betrapt – het shirt uiteindelijk terug heeft gegeven, besloot Maatjes geen aangifte te doen. Wat ook meespeelde was dat de excuses van de dief gepaard gingen met een slagroomtaart en een dinerbon. Een zoenoffer waarmee de vrede overigens niet is hersteld. Het Ajax-shirt heeft jarenlang aan de muur in Café Maatjes gehangen, dat werd gerund door Koop en zijn dochter Monique. Toen de kroeg in april over werd genomen, besloot Koop Maatjes het shirt te laten hangen. Nu hangt het Ajaxshirt veilig in zijn woonkamer.